Thursday, May 17, 2007

Det ender med en abildgård



Jeg er blevet nyorienteret: Jeg er blevet kolonihavetilhænger.
Det begyndte med, at min svigerdatter inviterede indenfor i den kolonihave, hun havde købt, og efter ganske få besøg var jeg solgt. Hvem skulle nu have troet, at det kunne overgå mig? Jeg, der altid har smågrinet let foragteligt af disse forældede og småborgerlige haveforeninger, hvor lillemor trak i havehandsker og galocher, imens lillefar fik sig en kold øl i skyggen? Aldrig i livet!
Men nu overvejer jeg altså selv, om jeg ikke skulle få mig en kolonihave.

Jeg har nemlig opdaget, at dette er et fristed - ikke blot for øldrikkende arbejdsmænd, men for vidt forskellige mennesker: unge og gamle, kunstnere, arbejdere og bedsteborgere (hvis man stadig kan tale om sådanne), danskere og nydanskere. Jovist - flere indvandrere har nemlig også taget kolonihavetanken til sig.

Og på dette fristed kommer smilene oftere frem, end man ellers ser det. Jeg tror, at det skyldes mangfoldigheden, glæden ved at have noget, man kan sætte et personligt præg på, og den leg, som (have)arbejdet dermed forvandles til. For det petit-agtige kalder det indre barn frem.

Derfor har hvert hus og hver have også sit eget udtryk. Der er dukkehuse, og der er legehuse, og der er haveskur, og der er huse i funktionalistisk design. Haverne er overdådige eller minimalistiske eller Ordnung muss sein-agtige eller Pipi Langstrømpe-skødeløse. Ét sted ligger huset lavt langt inde bag en sirligt snoet sti og næsten skjult af stedsegrønne buske, som får denne plet til at ligne illustrationen til et børneeventyr. Derfor er det en varieret oplevelse at gå rundt på stierne og tillade sig nysgerrige blikke ind over hækkene. Folk hilser og nikker og smiler, når de ser én. Man hører nok til, tænker de sikkert. Og det gør jeg jo næsten. Jeg er i hvert fald en af familien.

Jeg troede egentlig, at kolonihavefænomenet var opstået engang i begyndelsen af det 20ende århundrede, for at tilgodese de arbejderfamilier, som til daglig var trængt sammen i små og usunde lejligheder i storbyerne. Helt galt på den var jeg ikke, men en smule research viste mig, at kolonihaver på sin vis kan spores helt tilbage til sen-middelalderen, hvor haverne, der blev anlagt udenfor byernes fæstningsmure ofte blev betegnet som abildgårde.
Det kan man læse mere om her.

Ja, måske ender det med en abildgård. Frem med galocher og havehandsker!

8 comments:

Anonymous said...

Jo, men....er der ikke sindssygt mange myg?

Tina Charlotte Møller said...

Hahahahaha.... Jo, der er sindssygt mange myg, Beo! Tak fordi du mindede mig om dem.
Måske man lige skal tænke sig om en ekstra gang. Eller tage hjem til lejligheden, før tusmørket falder på.
:-)

Anonymous said...

Myg er de eneste kvinder jeg har haft ubetinget succes med og hos og for...og jeg er efterhånden træt af at være så (om jeg så må sige) omsværmet :-)

Tina Charlotte Møller said...

Og alligevel går du troligt i Blodbanken og giver lidt mere af dig selv hver tredie måned.
Det er fantastisch!;-)

Anonymous said...

D'Oh!!!...jeg vidste du ville komme i tanke om det dér :-)

Anonymous said...

Abildgård er et dejligt ord!

I to myggofober - det skal kradse før det gør godt!

Anonymous said...

Ja, Kirsten...du har ret.
Det skal kradse før man kradser af.
Tag dig ikke af Tinas og min myggofobi.
Summen af den summen er sværmeri.
Any time...every time!
:-)

PS. Tina?....(galoche).

Tina Charlotte Møller said...

;-) Du er en sand poet, Beo.
Jeg vil derfor tillade mig at lade dine ord tale for os begge som respons på Kirstens kommentar.

Og tak for rettelsen. Det vil jeg straks gøre noget ved. :-)