Friday, June 15, 2007

Ridser i lakken



Det kan kun skyldes pladsmangel eller blindhed hos bogindkøberne, at denne velskrevne, afsindigt underholdende og fælt grumme roman ikke står forrest på alle boghandleres udstillingshylder side om side med Kunsten at græde i kor og Den som blinker er bange for døden.
Ane-Marie Kjeldbergs Fred og Ro skriver sig ind i samme række af hjemstavnsfortællinger, hvori overfladepænhed, hykleri og tabuer afdækkes. Og så er den dog noget helt for sig selv.

Med en knivskarp sans for detaljerne i den menneskelige gestik og mimik fortæller Kjeldberg om præstedatteren Miriam, som bliver gift med den flotte mindretalstysker, Hannes, og flytter ind i en fløj af svigerforældrenes hus i Sønderjylland. Det burde være den rene idyl, men det er nu foruroligende, når ens svigermor ugenert betragter en, imens man sidder med kjolen oppe under armene og ammer sit nyfødte barn, og når hun omarrangerer i ens køkkenskabe, imens man er væk.

" "Hvad - hvad laver du?" Miriam stammede, da det faldt hende ind, at det var hendes tvebakker, Asta hev i.
"Det her er grydeskabet!" sagde Asta og pegede ind i viktualieskabet. "Der skal gryderne stå!"
"Har Hannes sagt det?"spurgte Miriam og så en pakke knækbrød flyve ned i bunken til de andre madvarer.
"Det siger jeg!"
"Jeg forstår ikke..."
Asta ilede hen mod døren, lidt krumrygget, kantede sig næsten helt forbi hende, men bremsede sig selv, rettede sig op, trak vejret dybt og så et øjeblik direkte på hende:
"Enten skal du ud, eller også så skal jeg." Der løb en tåre ud af hvert af Astas øjne. Helt synkront."

Mindre foruroligende bliver det ikke, når man opdager, at folk i lokalsamfundet vender det døve øre til, når en gammel nazi-sympatisør råber op om naziregimets fortræffeligheder, eller når svigermor uden foranledning langer sin voksne søn en syngende lussing over kaffebordet.

Indledningsvis forsøger Miriam at indrette sig efter forholdene, men snart begynder hun at pille i de ridser, hun ser i lakken. Hvilke hemmeligheder skjuler der sig bag svigermors rengøringsvanvid og hendes dominans af husets sønner, bag svigerfars udflugter til kirkegården og bag svigerindens æteriske olier i kælderlejligheden?
Lag for lag trænger Miriam med sin stadige udspørgen ned i familiehemmelighederne - kun for at opdage, hvordan forholdet mellem danskerne og det tyske mindretal i området trækker tråde helt tilbage til krigens tid - og til stor og ulykkelig kærlighed.

Forfatteren går tæt på forholdet mellem mennesker - også når det gælder det erotiske område. Det utrolige er, at Kjeldberg forstår at bevare en meget fin balance imellem det direkte pornografiske og det blidt erotiske, selv når hun skildrer endnu tabubelagte seksuelle udfoldelser. Erotikken taler sit eget sprog og fortæller sin egen historie hele romanen igennem.

På Ane-Marie Kjeldbergs blog kan man følge med i forfatterens tanker og i diskussioner om romanen. Desuden kan man kommunikere direkte med bogens hovedpersoner på deres blogs:

http://bolle.urbanblog.dk/
http://hannesbloggen.wordpress.com/
http://miriam.urbanblog.dk/

Ane-Marie Kjeldberg har tidligere udgivet e-bogen Keramik (2004)
Fred og Ro burde sikre forfatteren et velfortjent gennembrud.


Ane-Marie Kjeldberg
Fred og Ro

Facet 2007

2 comments:

Anonymous said...

Iler til boghandleren.

Anonymous said...

En dejlig anmeldelse, tillykke med den - den er sikkert velfortjent.
Jeg ønsker dig held og lykke fremover.

Venlig hilsen Henriette