Bogudvikling.dk ønsker at videreudvikle det blook-koncept, som de påbegyndte med udgivelsen af Spacemermaids blog. Se mere her og få et indblik i nogle reaktioner fra andre bloggere her.
Konceptet, som allerede kendes fra USA - at udgive blog-skriverier i bogform - er der ikke i sig selv noget galt i. Jeg er imidlertid enig med Beologen, når han citerer følgende udmelding fra en af initiativtagerne bag Bogudvikling:
"Det skal ikke være skrevet med en udgivelse i tankerne. Er det det, mister det hurtigt sin autenticitet, som netop er dét, der bl.a. kendetegner gode blogs – i mine øjne"
- og hertil knytter følgende kommentar: "Det skal åbenbart være sådan...ufrivilligt godt?"
Spacemermaids blog fungerede som bogudgivelse - ikke som et fremragende værk i litterær forstand, men som et velformuleret øjebliksbillede af et kvindeliv her i starten af det 21ende århundrede.
Taler vi blogs generelt, så vil jeg imidlertid vove den påstand, at de fleste blogs fungerer som sociale mødesteder eller cyber-caféer, der er godt på vej til at træde i stedet for den mere krævende og direkte kontakt mennesker imellem IRL. Her finder man næppe meget udgivelsesegnet materiale.
Andre blogs koncentrerer sig om fagligt stof, som imidlertid - grundet nødvendigheden af den relativt korte artikelform, som mediet kræver for at fastholde læserens interesse - i bedste fald kun kan fremstå som populærvidenskabeligt og altså temmelig overfladisk materiale. Det er nok heller ikke, hvad Bogudvikling vil gå efter.
Men der findes også en række litterære blogs eller forfatterblogs, hvor mere seriøst indstillede skribenter publicerer egne skønlitterære forsøg og diskuterer litteratur over en bred kam.
Var jeg en del af teamet bag Bogudvikling, ville jeg afgjort vende blikket i denne retning og glemme alt om den idé at "det skal ikke være skrevet med udgivelse i tankerne".
Jeg har simpelthen ikke forståelse for, at tilfældighedsprincippet nu skal sættes i højsædet på bekostning af hårdtarbejdende skrivetalenter, som virkelig vil noget med deres materiale.
Det er i mine øjne endnu et eksempel på den laissez faire holdning, der i disse år hersker indenfor alt for mange områder af tilværelsen. Hvad er der blevet af seriøsiteten? Skal de kommende års nyudgivelser bestå af laissez faire litteratur, der er lige så overfladeglat som damebladenes glittede papir?
13 comments:
Måske er et lille firma som Bogudvikling, bare ærligt nok til udelukkende at gå efter noget salgbart.
Noget som får folk til at betale for at få dækket nyfigenheden.
Lissom interessen for kongehuset.
De gode gamle bogforlag har en historisk betinget "forpligtelse" til at bruge gynger/karussel-metoder i deres udgivelsespolitik.
Så selv den mest hulkindede lyriker kan få en lille tynd digtsamling udgivet.
Bogudvikling toner rent flag, og vil have noget råt kød (måske noget sushi-agtigt) som kan fortæres her og nu.
Men jeg finder hele øvelsen ulækker, og det gør jeg sikkert kun fordi jeg er blevet refuseret.
Var jeg blevet godtaget, ville jeg sikkert forsvare dem.
Suk.
Ja, Beo - så kamæleonagtige kan vi jo til tider være i vores holdning til både mennesker og projekter.
Der er imidlertid noget, som undrer mig i forbindelse med de afslag du har modtaget. (Så vidt jeg forstår det, så har du henvendt dig både til Bogudvikling.dk og til et andet forlag.) Jeg vil mene, at Spacemermaid blev fundet egnet til udgivelse af flg. grunde: Hendes klummeagtige skriverier er velskrevne, de rammer ind i den lette bølge af (pinlig) privathed, og så er der en kontinuitet i dem, i og med at de - qua den dagbogslignende form - indbefatter en række tilbagevendende skikkelser.
Dine blogindlæg er ligeledes velskrevne (og oftest underholdende) og en række af dem indbefatter også det private, men på en anden og mere distanceret måde end Spacemermaids.
Så vidt jeg erindrer fik du at vide, at dine tekster var for dagbogsagtige. Den kritik forstår jeg så ikke, dels fordi jeg ikke opfatter dine blogposter som dagbogsagtige - og dels fordi jeg ikke ser det, som en plausibel begrundelse i sig selv, hvis det endelig var tilfældet, da der er udgivet adskillige dagbøger og romaner i dagbogsform i tidens løb.
Når det er sagt, så må man jo nok acceptere at gå på kompromis med visse ting, hvis man ønsker at få noget udgivet - og altså tage noget af kritikken til sig. Ikke i negativ forstand, men som en vejledning i, hvordan man som skribent kan nærme sig sit mål. Det turde jo være klart for enhver, at det ikke nytter at sidde i sit elfenbenstårn og harselere over, hvor miskendt et geni man er.
Hvad angår Bogudviklings koncept, så er det ikke et koncept, som jeg umiddelbart sympatiserer med, men det skyldes nok primært, at jeg sætter såkaldt lødig litteratur og dermed den seriøst arbejdende forfatter i højsædet. 'Sushi', popsmarthed og ugebladslekture er der rigeligt i af i forvejen. Så lad dog de skribenter komme til orde, som med fuld intention arbejder på at udvikle deres talent "med henlik på udgivelse".
enig
Jeg ku godt tænke mig at udgive en blook med de interviews, jeg i tidernes morgen har haft gang i med alverdens forfattere (danske mere eller mindre undergrundsforfattere).
Sådan en bog ku sagtens blive tykkere - end på nuværende tidspunkt - jeg har så mange forfattere i knolden, som jeg godt ku tænke mig, at hører mere til/om.
Kh
Lonni
@Lonni - jamen send afsted, send afsted. Måske ikke i tråd med Bogudviklings ønsker, men et andet forlag kunne vel være interesseret. :-)
Jeg ved, at Bogudvikling holder ferie ligenu, men at Suzette ellers vildt gerne ville deltage i debatten. Det med at de ikke vil have noget, der er skrevet for at blive udgivet, er blevet lidt overfortolket og misforstået.
Det er selvfølgelig meget svært at skrive i så få ord, hvad der gør en bog. Tænk hvis forlagene havde sådan en liste over kriterier for en god bog på deres hjemmesider. Det tør de slet ikke. Måske også fordi der er fare for at fornærme og udelukke noget potentielt godt.
Jeg håber derfor ikke, at folk tager det helt så bogstaveligt som jer :-)
Mht at tænke meget på penge og salg, så er de jo et professionelt foretagende, men mest af alt vil jeg gerne lige understrege, at de er super menneskelige. Bogudvikling har ikke kun vist interesse før udgivelsen (det tog mig et år, før jeg turde af mange grunde), men også efterfølgende, når det har været lidt svært med personlige hug. Så har de ringet straks og givet mig en personlig og omsorgsfuld service, som mange forlag slet ikke har tid til.
@Spacemermaid - naturligvis skal økonomien hænge sammen, når vi taler udgivelser.
Hvad angår den sort/hvide fortolkning, så vil jeg mene, at den efterhånden ofte citerede udmelding om, at blog-materialet ikke må være skrevet med henblik på udgivelse, taler sit eget sprog.
Naturligvis kan man så indvende, at man på Bogudviklings sider kan læse, at de i det hele taget opfordrer forfattere til at indsende manuskripter til vurdering. Det ændrer imidlertid ikke på det citat, som flere af os her har forholdt os til.
Med hensyn til hvad der bør udgives eller ikke, så er jeg personligt tilhænger af, at der skal være et bredt udvalg på markedet, så der er noget for enhver smag.
Når det er sagt, så er jeg dog noget skeptisk overfor en del af den litteratur, som kommer på markedet i disse år. Det er jeg dels fordi meget af den er skåret over den samme læst (spejlinger af samtiden, men yderst sjældent brugbare perspektiveringer eller dybtgående analyser - eller psykologiske portrætter) - og dels fordi en del af den simpelthen er dårligt skrevet.
Selvom jeg opfatter din bog som hjemmehørende i det, jeg kalder den lette genre, så synes jeg, at den er vedkommende som et portræt af nutidens unge og ambitiøse storbykvinde. (Den er blevet sammenlignet med Bridget Jones, men ligger den ikke tættere på Carrie Bradshaw?) Jeg mener også, at den er relevant, for så vidt som den er den første danske blook-udgivelse.
Endelig er der jo ingen tvivl om, at du kan bruge sproget på en måde, som man savner hos en række andre (ellers populære) forfattere i denne tid.
Jeg synes dog fortsat, at det ville være mere - hmm - etisk forsvarligt, hvis Bogudvikling gik efter skribenter, som i forvejen skrev for at blive udgivet.
I dit tilfælde er der, så vidt jeg har forstået, tale om et heldigt sammentræf imellem dine egne ambitioner om at skrive på professionelt niveau og så det faktum, at Bogudvikling fik øje på dine indlæg på Fyldepennen og fandt dem egnede til udgivelse.
Kære Tina Charlotte jo jeg sender nok afsted - men fortsætter ca et halvt år endnu med interviews - og så prøver jeg! ;)
Hej Space - jeg er overbevist om at jeg er for gammel til Bogudvikling og blooks - men det indså jeg først i dag.
Jeg var til økologisk frisør hvor der hang billeder/sort hvid med bla Pia Tafdrup og andre - Tine Bryld, var det vidst. Det var kvinder "oppe i alderen" der hang der - men med vise blikke.
Kvinden der klippede mit hår var ved at brække sig; de er så gamle og øv, jeg ville hellere se på Iben Hjejle..
Jeg mente nu at vores verden dyrker ungdommen rigeligt - så det her var da blot en overraskelse!
Men tøsen mente at det var for kedeligt med sådan en gang senior-fis!
Kh
til Jer begge!
Lonni
Ak ja, Lonni - vi må finde en måde, hvorpå vi kan slå et slag for vise, modne kvinder og deres (vores) ret til at blive både set og hørt i diverse fora.
Pia Tafdrup kedelig? Helt ærligt: Ikke alene er damen en fabelagtig digter og oplæser, hun er også guddommeligt smuk og karismatisk. Stadigvæk!
Men der er jo næppe mange damefrisører som læser Tafdrup - eller har truffet hende.
Først tusind tak for ordene!
Jeg tror faktisk, at Bogudvikling står overfor det, som hele Danmark gør nu med "blooks". Det er en helt ny genre, og hvordan håndterer man den? Skal der overhovedet udkomme flere? Kan forlag udgive noget, der allerede er udkommet - på nettet? Kan man anmelde en blook uden at blive personlig og anmelde personen? Bør kommentarerne komme med? Osv. osv.
Jeg tror, at det er der at nøglen til formuleringen ligger. Jeg kender til nogle af de andre udgivelser, som firmaet har i støbeskeen, og de er alle skrevet med udgivelse i tankerne :-)
Altså tror jeg, at det hele kommer af, at vi taler om en ny genre. Det er nok svært at finde en blogger i dag, der ikke er bevidst om, at de bliver læst. Jeg var jo også hele tiden klar over det - og selvom jeg ikke skrev for at blive udgivet, så skrev jeg da for at blive læst. Bare af en mindre kreds.
Alle bloggere skriver jo deres tanker på nettet istedet for en dagbog, fordi de vil have umiddelbar respons. På deres liv eller skriverier. Det er dette, der gør mediet lidt unikt.
Det svære for forlagsfolk er, at de ikke nødvendigvis kender til mediet og kulturen. Og en populær blog gør ikke altid en bog og omvendt. Hvori nøglen ligger og formuleringen af en potentiel blook, ved jeg ikke.
Bogudvikling kunne også helt have undgået at skrive kriterier. Men måske var det for at indkredse, fordi de har læst rigtig mange blogs og været på udkig.
Egentlig synes jeg bare, det er dejligt, at bloggere bliver taget alvorligt - som nogle ordgøglere, der potentielt kan springe ud som forfattere :-) Men som alle andre steder er det svært at skulle bedømmes og stilles op mod andre. Jeg har fx tidligere altid undgået at skrive på blogportaler med favoritlister og læsertal. Der kan godt opstå jalousi og vrede.
Jeg håber, at Bogudviklings initiativ ikke bliver taget sådan. Kan lige pludselig se for mig, hvordan folk, der måske får afslag, danner en hade-Space klub :-D (og her mener jeg på ingen måde Beo, som flot forsvarede mig på hans blog).
I øvrigt - hold hovedet højt Beo. Du skriver fantastisk.
Lonni - Bogudvikling hjælper da forfattere i alle aldre :-) Bare klø på du!
Ps. Tror jeg forlader denne diskussion nu, selvom den er spændende. Bliver lidt træt og vil ikke sige noget forkert.
Hov - havde en eller anden blogger konto, jeg ikke kendte til. Min sidst kommentar stod som "Charlotte".
It was me...
@Spacemermaid - tak for fyldige kommentarer. Ja, der er mange detaljer at tage stilling til i forbindelse med blog-udgivelser (blooks). Hvad angår de spørgsmål, du rejser, må der -efter min mening - tages stilling i hvert enkelt tilfælde. F.eks. med hensyn til, hvorvidt kommentarer skal medtages eller ej.
Når man skærer helt ind til benet, drejer det sig jo i høj grad om, at man overfører et interaktivt medie til en form, i hvilken det interaktive element forsvinder - eller kommer til at fremstå som et supplement. Her tænker jeg f.eks. på din nuværende blog som et medie, der supplerer eller følger op på "1001 tårs tøsetanker". På sin vis kan man vel også tale om Kjeldbergs blog - og dem, som hendes hovedpersoner blogger på - som et interaktivt supplement til "Fred og Ro" - selvom Kjeldbergs roman naturligvis ikke er nogen blook.
Mon ikke vi kommer til at se flere af sådanne tiltag i forlængelse af bogudgivelser i det hele taget? Formentlig mod betaling - forfatterne bag sådanne blogs skal jo også leve: Læs bogen, køb et tillægsabbonnement til den medfølgende blog og diskuter med din yndlingsromanfigur! :-) Jamen, alvorligt talt. Jeg synes det er en glimrende idé. Men der bliver noget for litteraterne at holde styr på i fremtiden.
Post a Comment