Monday, July 9, 2007

Herzogs historie

Hvor går man hen, og hvad stiller man op, når man midt i livet rammes af svig og bedrag fra sine nærmeste og dermed kastes ud i den tomhed, som følger af konfrontationen med ens indre afgrund?

I erindringsromanen Herzog fra 1964 går Saul Bellow i clinch med de dybeste eksistentielle spørgsmål gennem fortællingen om sit alter ego, den fallerede historiker Moses Herzog.

Bellow har taget udgangspunkt i sine egne oplevelser i forbindelse med den skilsmisse, som fulgte i kølvandet på hans hustrus og hans bedste vens kærlighedsforhold. Men fortællingen løfter sig langt over det rent private, fordi Bellows historie er af almenmenneskelig relevans, og fordi den detaljeret blotlægger de psykiske skred, der finder sted i et menneske, som med ét erfarer, at han er blevet offer for omgivelsernes manipulation.

Moses Herzog, som er vokset op under ringe kår i en fattig jødisk Chicagofamilie, har ved hjælp af sin begavelse kæmpet sig op ad den sociale rangstige. Herzogs sociale arv og hans bånd til den familie, han kommer fra, fornægter sig dog ikke. Herzog fremstår som et dybt splittet menneske, hvilket gang på gang fremgår ikke blot af hans modsatrettede handlinger, som de fremstilles på bogens realplan, men også af de breve stilet til levende såvel som døde venner, fjender, politikere og filosoffer, som han i sin ensomhed får en sand mani for at affatte. Her er tale om en mand, som desperat forsøger at komme i kontakt med omverdenen, fremstille sin sag og få et fornyet greb om virkeligheden.

Herzog kan hævdes at være en bog for intellektuelle eller i hvert fald for læsere, som er rimeligt velorienterede indenfor filosofi, historie og samfundsforhold. Den kan med udbytte læses også af andre, men de mange referencer til især filosofiske problemstillinger og den ironi, hvormed samme ofte præsenteres, tilføjer værket en perspektiverende dimension, som den almene læser næppe vil have en kinamands chance for at forholde sig til.

At Herzog er skrevet for godt fyrre år siden bør ikke afholde nogen fra at læse bogen. Dens eksistentielle omdrejningspunkt er så aktuelt nu som nogensinde, og var det ikke for værkets referencer til verdenssituationen anno 1964, kunne historien lige så vel udspille sig i 2007.

Herzog er mit første møde med et værk af Nobel-pristageren Saul Bellow, men det har absolut givet mig lyst til at uddybe bekendtskabet.
Det kan lade sig gøre at finde guld i boghandlerens 20 kroners rodekasse!

Saul Bellow:
Herzog
Det Schønbergske Forlag 2001

2 comments:

Anonymous said...

Jeg skal nok lade være med at spørge, hvor boghandleren ligger:-)

Her på http://www.bogtorvet.net/liste.php?s=B3 kan man også finde den, men til den dobbelte pris hvortil kommer transport eller afhentning eller ...

Bellow, Saul - Herzog - 1965 - DKK 40
Bellow, Saul - Herzog - 2001 - DKK 60

Man må sige, at du har været heldig!

Men det er vældig rart at du deler din gode oplevelse, og anmeldelsen sætter perspektiv på de ord han får med fra en.wikipedia.org/wiki/Saul_Bellow

Tina Charlotte Møller said...

@Donald - tak for link.
Ja, jeg har bestemt været heldig, hvad dette værk angår. Men selv til en langt højere pris ville jeg have anset mig selv for heldig, fordi jeg har fået øjnene op for Bellow. Hvis det øvrige forfatterskab holder, hvad denne bog lover, så er der eksistentielle (og eksistentialistisk orienterede) lækkerier at gå ombord i. Dertil både humor og dybde.
Donald - se dog at få bestilt et eksemplar! :-)