Friday, October 12, 2007

Et net af forbundne skæbner

Med Nexø Trawl har Dennis Gade Kofod skrevet en fabelagtigt god roman, som trækker vod i mytens grønne dybder.

Vodbinderiet Nexø Trawl, Mads Tofts livsdrøm og stolthed, står som symbolet på det net af forbundne skæbner, som binder byen sammen gennem tre generationer. I centrum af begivenhederne finder vi Thomas, der vokser op sammen med bogens jeg-fortæller i 80ernes og 90ernes Nexø.

Den vildskab, som ligger Thomas far, Esben, i blodet, slår hos Thomas ud i lys lue. Intet er for farligt for ham, intet må lades uprøvet i forsøget på at komme den provinsielle kedsomhed til livs. Ungdomstiden drukner i en rus af alkohol og stoffer, et hemmeligt liv, som forældrene ikke kender til. Da Thomas langt om længe er ved at finde ro, sætter skæbnen trumf på, og Thomas reagerer gennem den endegyldige overskridelse af alle grænser, da han sprænger sig selv i luften i en jolle ud for Nexø Havn.

Nexø Trawl er en retrospektiv beretning om det simple og hårde liv i et fiskersamfund, en beretning om enkle mennesker og enkle glæder, men også om længsler, om kærlighed, om meningsløse dødsfald og om den uoverkommelige sorg, som trækker alt med sig i dybet.

Kofods fortællestil er rå og ligetil som de skæbner, han fortæller om. Samtidig er der dog en voldsom skønhed og inderlighed i værket, som må være båret af en ikke mindre voldsom kærlighed til det miljø og de mennesker, der har inspireret til denne vidunderlige roman. Dennis Gade Kofod griber sin læser om hjertet, og man elsker ham, selv når hans hårde greb bringer tårerne frem i ens øjne.


Dennis Gade Kofod:
Nexø Trawl

Rosinante 2007

No comments: