Monday, February 25, 2008

The Talented Mr. Malkovich


Husker du filmen The Talented Mr. Ripley med Matt Damon i hovedrollen, som den unge Tom Ripley, der dræber en playboy og stjæler hans identitet?
I Ripley´s Game er Tom Ripley tilbage i en ældre og mere forfinet udgave spillet af John Malkovich. Og det bliver 'spillet' ikke ringere af.

Tom Ripley har bosat sig i Italien sammen med sin hustru. Her har han tjent en formue ved at sælge forfalskede kunstværker. Da Ripley kontaktes af en tidligere kompagnon, som tilbyder ham en opgave som lejemorder, takker Ripley nej. Han kender imidlertid en mand, som han mener, vil være den perfekte til jobbet, nemlig den lokale Jonathan Trevanny (Dougray Scott), der har et uplettet generalieblad og desuden har hårdt brug for pengene.

Det lykkes at få Trevanny overtalt til at påtage sig opgaven, men snart har både Trevanny, Ripley og Ripleys gamle makker den ukrainske mafia i hælene.

Historien i sig selv ligner måske noget, man har set før, men Dougray Scotts og ikke mindst John Malkovichs spil gør alligevel filmen intens og stærkt anbefalelsesværdig.

Bemærk især, hvordan Dougray Scott spiller sin rolle i den scene, der foregår på herretoilettet på banegården. Her er jeg overbevist om, at John Malkovich har bistået med gode råd og vejledning, for Scott spiller som Malkovich ville have gjort det.

Jeg er ikke sikker på, om Malkovich er en stor skuespiller, for jeg har ikke set ham agere ret forskelligt fra film til film. Til gengæld udfylder han med glans de roller, som han oftest castes til. Det vil sige roller som forførende, charmerende og absolut skruppelløs psykopat. I Ripley's Game får hans karakter dog et lille forsonenede twist. Måske der alligevel banker et hjerte bag Tom Ripleys tilsyneladende iskolde ydre?


Ripley's Game (2002)
(Dansk: Tom Ripleys Spil)
Instruktion: Liliana Cavani

No comments: