Wednesday, July 30, 2008

Horrible manipulationer

Endelig fik jeg læst den. I lang tid har den ellers været udlånt, hver gang jeg gik på biblioteket. Og boghandlerne har ikke haft den hjemme.

Jeg taler om Kristian Ditlev Jensens Det bliver sagt, en selvbiografisk roman om seksuelle overgreb og deres følger.

Kristian vokser op i Holbæk i en arbejderfamilie, hvor børn forventes ikke at stille spørgsmålstegn ved de voksnes autoritet. Rammerne er for så vidt trygge nok, hvad det angår, men Kristian levnes ikke megen opmærksomhed fra de voksnes side, og hans syn på voksne udenfor hjemmet bærer præg af den respekt, som han har lært hjemmefra. Hos Nikolaj, Kristians kammerat, er alting anderledes frit, og Kristian begynder efterhånden at tilbringe en del tid hos sin ven.
Den sommer, da Kristian er ni år, inviterer Nikolajs familie ham med på ferie i Frankrig. Det er i den forbindelse, han træffer Gustav, som skænker Kristian al den voksentid og opmærksomhed, han har længtes efter. Den sommer bliver Gustav det lysende omdrejningspunkt i Kristians univers, og da ferien er forbi, fortsætter Gustavs og Kristians bekendtskab. Gustav inviterer Kristian på weekender i sin lejlighed i København, og Kristians forældre stiller ingen spørgsmålstegn ved dette noget ulige venskab mellem en voksen og et barn. Da Kristian første gang skal overnatte hos Gustav, får han besked på, at de skal sove i den samme seng i den lille lejlighed. Og det er her, Gustavs seksuelle overgreb begynder.

Bogen skildrer en voksen psykopats mesterlige og horrible manipulationer med et barnesind, den skildrer de mareridtsnætter, hvor Kristian snart lærer at græde uden tårer, imens Gustav forgriber sig mod ham, den skildrer begæret efter den gode opmærksomhed, som også forekommer, men tillige afmagten, angsten og vreden. Den skildrer endvidere overgrebenes følger for Kristians psyke, selvopfattelse og parforhold i hans ungdoms- og voksenår, og den langvarige og helt nødvendige psykoterapi, som skal hjælpe Kristian til at kunne leve et forholdsvis normalt liv med den smerte, han er blevet påført.

Der er hverken sentimentalitet eller sensationslyst i Det bliver sagt. Her er simpelthen tale om en ærlig og redelig fortælling om, hvordan det er at have været udsat for psykiske manipulationer og seksuelle overgreb under opvæksten. Samtidig er historien fortalt i et nuanceret og sanseligt sprog, og forfatteren har ikke glemt barndommens gode dufte, smags- og synsindtryk for alt det grusomme.

Det bliver sagt er således på én og samme tid en biografisk beretning om nogle af de absolut værste hændelser, der kan overgå et menneske, og - litterært set - en virkelig god fortælling, skrevet af en forfatter, der lader til at have en næsten fotografisk hukommelse, en uhyre fin sprogfornemmelse og en sikker viden om, hvordan man når læserens inderste uden at forfalde til billige tricks.


Kristian Ditlev Jensen:
Det bliver sagt
Gyldendal 2001

6 comments:

Beologen said...

Helt enig, Tina. Han skriver SÅ godt, gør han.

Tina Charlotte Møller said...

Har du også læst dette værk, Beo? Og har du ellers læst andet af ham?
Jeg har i hvert fald fået lyst til at læse flere af Kristian Ditlev Jensens bøger.

Beologen said...

Ja, jeg har netop læst denne bog af ham. Ikke andet. Emnet interessede mig.

Han har også skrevet om verdens mest kendte og eksotiske jernbanestrækninger for Ud&Se m.m.m.

Anonymous said...

Jeg kan huske da bogen udkom. Alle talte om den, men der var ingen som fortalte hvad den handlede om - i hvert fald ikke på en måde som fangede min interesse. De sagde at den handlede om incest. Jaja, men det er der jo så mange bøger der gør, så det er overhovedet ikke interessant. I stedet for at tale om bogen, så udviklede enhver diskussion sig straks til at være en generel diskussion om "incest" - og bogen blev fuldstændig overset.

Nu ved jeg endelig hvad bogen handler om - TAK. Jeg synes det er en spændende anmeldelse som virkelig fangede min opmærksomhed. Bogen er straks kommet på læselisten.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tina Charlotte Møller said...

Selvtak, Jens. Jeg håber, at du får bogen læst - og at den lever op til dine nye forventninger. :-)