Tuesday, March 6, 2007

At mødes eller ikke at mødes"Hvis vi en dag skulle finde på at mødes
(hvilket jeg i grunden tvivler på)
så lad os da for Guds skyld vælge et sted
hvor ingen af os har været før.
En eller anden forlagt ø i Ægæerhavet
eller en strand nær Alexandria.

Et sted, hvis natlige haver ikke straks
får os til at opleve os selv
som spøgelser, hvor folk ved synet af os
ikke straks kommer til at tænke
på den som døde siden vi sidst sås
og hvor vi ikke optræder i deres historier.

Vi kunne tilbringe natten sammen
med at drikke, tale om ingenting
og måske ro ud på havet i måneskinnet
og hvis vi ikke fandt på at drukne os
skilles lige inden solopgang
lykkelige, inden vi var blevet ædru.

- Hvis der altså findes et sådant sted
(hvilket jeg som sagt tvivler på)
et sted hvor selv visse sene solstrejf
og visse natlige træers dufte
ikke nu og da minder os om at vi har forsøgt
alt dette så mange gange før, uden held.

Ellers lad os opgive tanken om at mødes."

Henrik Nordbrandt

Ak ja, vi er nok flere, der går rundt med splinter fra fortidens knuste troldspejle i vores øjne, og sådanne splinter har som bekendt den kedelige effekt, at de fordrejer den betragtendes syn på både steder og mennesker. Men skal vi derfor helt opgive tanken om at mødes? Metaforikken længe leve.
K.E. Løgstrup ville nok sige, at implikationen af denne tekst er et udtryk for tvungne, kredsende tanker, i hvilke mennesket med tiden indfanges i en cirklen med eller om sig selv. - En tendens, som modgår de elementære grundtræk i den menneskelige eksistens: 'tillid', 'barmhjertighed' og 'talens åbenhed'. Det at være menneske blandt mennesker ser således ud til, som følge af individets erfaring med kriser og konflikter, at blive vanskeligere med tiden, hvor man dog ellers kunne have håbet og troet, at den enkelte i stigende grad ville mestre livskunsten.

7 comments:

Dennis Gade Kofod said...

Hej Tina

Jeg er ikke så glad for Nordbrandt - synes den intelektuelle tungetale kammer over for ham nu og da - så jeg kapre lige tråden, nu hvor du åbenbart har forladt Nexø Trawl.

Huske at det her kun er spydig humor:

Hvor er din/jeres retslige, fredelige og demokratiske modstand lige nu? LINK til en sjov men utroværdig kilde

Hvis du synes jeg er for plat, kan du blot blive hos Nordbrandt og Løgstrup (holdt en gang meget af sidstnævnte).

Bedste hilsner

Tina Charlotte Møller said...

Dennis - jeg går ud fra, at dit spørgsmål går på, hvor min/vores fredelige og demokratiske modstand mod Faderhuset, og hvad det står for, er henne nu. Er det korrekt?
Jeg vil gerne prøve at give et svar, selvom du skriver, at "det her kun er spydig humor".

Der er jo det problem i forhold til Faderhuset (og andre religiøse samfund), at vi har religionsfrihed i Danmark (en frihed, jeg i øvrigt nødig ville se Dk foruden), og at det derfor er nytteløst at begynde at retsforfølge denne menighed - så længe dens medlemmer i øvrigt holder sig indenfor lovens rammer.
Den eneste mulige protest vil således være at argumentere imod de holdninger eller den tro, som Faderhuset står for. Og i betragtning af, at Faderhuset - så vidt jeg kan læse mig til - er en gruppe af fanatikere, så vil opråb i form af læserbreve o.l. ikke have den store effekt, hvis hensigten skulle være at splitte menigheden eller få den til flytte sine aktiviteter fra Jagtvej 69.
Mig bekendt har Faderhuset ikke begået nogen ulovligheder, selvom vi er mange, der finder menighedens holdning(er) og argumentation i forhold til flere emner moralsk angribelig(e).

Dennis Gade Kofod said...

Det forventede jeg jo nok. Men kn du da ikke se at du ingenting gør. at det set fra min side ser ud som om du bruger retssamfundet som undskyldning for at være doven.

Det er lovligt at møde op og synge med (falsk) til deres gudstjenester.

Det er lovligt at bombe deres milboks med spørgsmål.

Det er lovligt at linke til dem på dumme fora, sådan at de bliver overhældt med spam.

Men ok, hvofor skulle man også det, nu vil de jo kun "udrydde" bøsserne.


PS.: jeg ved godt, at vi to sikkert er enige om mange ting, om vi skulle drikke en kop kaffe sammen en dag, men jeg kan godt nok også mærke, at jeg bliver irriteret, når du blot fordømmer, for så at væve dig ud i, hvad der egentlig er plads til i demokratiet/retssamfundet, i stedet for at gøre noget, ved noget som helst.

Tina Charlotte Møller said...

Dennis, jeg anser nok ikke Faderhuset og dets - var det 40 medlemmer? - for at udgøre en tilstrækkeligt stor trussel for det danske samfund til, at jeg vil bruge min tid på at spamme gruppen, møde op og synge falsk, og hvad du nu ellers foreslår.
Lad dem gøre sig selv til grin. Det tror jeg, de klarer helt fint selv.
Jeg vil virkelig undre mig, hvis deres reaktionære syn på abortlovgivning og bøssernes rettigheder m.m. vinder nogen større udbredelse. Skulle noget begynde at tyde på dét, så kan du nok regne med, at jeg i mere udstrakt grad vil gøre brug af min ytringsfrihed i forsøget på at bekæmpe dem.

Kirsten said...

Men vi mødes mindre og mindre. Eller vi mødes her...eller i Second Life...eller gør vi?PS: Nordbrandt var midt første møde med digtene (for maaaaaaange år siden), og den slags er jo ikke sådan at lægge fra sig.

Kirsten said...

underligt "d", der smuttede ind i "mit"...

Tina Charlotte Møller said...

Ja, vi ser for lidt til hinanden IRL, vi moderne mennesker. Og møder på bloggen eller i Second Life er kun partial-møder, hvis man kan sige det sådan.
Måske det ikke kun skyldes travlhed, men også frygt, at vi ikke tager initiativ til at mødes i First Life? Måske vi er bange for, at delen ikke i tilstrækkelig grad har kunnet repræsentere helheden på godt og ondt? Så hvad vil der ske, når den anden ser det hele menneske?

Nordbrandt har en blå melankoli, som jeg holder utroligt meget af.