Wednesday, March 26, 2008

Dans over lærredet


Interesserer du dig blot den mindste smule for kunst, er filmen om Jackson Pollock et absolut must!

Ed Harris har instrueret og spiller selv rollen som den geniale, men dybt alkoholiserede kunstner, der bæres frem og holdes oppe af hustruen og kollegaen Lee Krasner (Marcia Gay Harden, som fik en fuldt fortjent Oscar for bedste kvindelige birolle). Samlivet mellem den talentfulde, men psykisk sarte Pollock og den stærke Lee Krasner er så smukt, så turbulent og så voldsomt som de billeder, Pollock maler. Vi følger parret fra Krasner første gang træffer den endnu ukendte og stærkt fordrukne Pollock i hans bekedne kvarterer, over de gode år, hvor Pollock holder sig ædru og maler sine bedste billeder, og igennem karrierens og ægteskabets nedtur til Pollock mister livet i en selvforskyldt ulykke.

Som kunstværk betragtet taber filmen måske pusten lidt hen mod slutningen, men det skyldes kun, at Ed Harris i denne levnedsskildring har valgt at være tro mod Pollocks virkelighed. Der er dog rigeligt at glæde sig over i filmens første to trediedele, hvor Ed Harris danser over lærredet i mere end én forstand.

Jeg vil vove at påstå, at instruktøren og hovedrolleindehaveren her har gjort, hvad der kun lykkes for de ypperligste kunstnere: Han har gjort kunsten mere levende end virkeligheden.

Prøv selv at sammenligne de følgende klip, som henholdsvis viser Ed Harris alias Jackson Pollock og Pollock selv i aktion.

Se Pollock og dans med, når Harris danser over lærredet!

Pollock
2000
Instruktion: Ed Harris

2 comments:

beo said...

Lee: - Paint! Paaaaaaaint!

Anonymous said...

Jeg har haft filmen på DVD - men det har jeg ikke mere. Heldigvis nåede jeg at se den rigtig mange gange da jeg havde den, for den er fantastisk og enormt inspirerende. Hvem der bare havde en Lee, så man selv bare skulle skrive og skrive og skrive..... :D